Tersentak dan tersentap

BUKAN SAJA-SAJA Allah meletakkan anda dalam BIDANG itu..

BUKAN SAJA-SAJA Allah mengurniakan anda KEPAKARAN itu..

BUKAN SAJA-SAJA Allah memasukkan KELEMAHAN itu..

BUKAN SAJA-SAJA Allah memberikan UJIAN sebegitu..

BUKAN SAJA-SAJA Allah membiarkan anda mengemudi dalam KEADAAN sebegitu..

MELAINKAN Allah tahu anda akan memberikan sesuatu dalam bidang itu..

MELAINKAN Allah tahu anda bakal membiakkan ilmu-ilmu itu..

MELAINKAN Allah akan temukan anda dengan insan-insan ikhlas membantu..

MELAINKAN Allah mahu menguatkanmu..

MELAINKAN Allah mahu anda tahu betapa tingginya kasih sayangNya padamu..

Adakah anda masih lagi tidak BERSYUKUR?

“Adakalanya Allah memberi sebelum sempat kita menadah tangan kerana Dia tahu apa yang kita inginkan. Adakalanya Dia mengambil sebelum Dia memberitahu kerana Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Adakalanya Dia sedang menguji tanpa kita sedari maka Dia anugerahkan akal untuk kita berfikir bagi memilih jalan terbaik “. Itulah salah satu cara kita ditarbiah.

Peringatan yang baik untuk diri aku sendiri dan untuk kita semua…

Pasca PRU13

Aku rasa masih belum terlambat lagi bagi aku mengucapkan tahniah kepada semua rakyat Malaysia yang telah mengundi untuk PRU13 kali ini. Dan kepada kerajaan ‘baru’ yang masih kekal di Putrajaya, selamat mentadbir negara Malaysia ini dengan baik. ceyy..

Well, baik sebelum mahupun selepas pilihanraya, banyak aku tengok poster-poster manifesto di’post’ di media internet. Ada yang serius dan ada yang lawak gila oke. Orang Malaysia memang rajin buat komik internet meme. Takpa takpa sebab lawak troll tu ada logiknya jugak. 

Kat bawah ni adalah keputusan PRU13. Haha

Image

 So, here we are. Here comes the memes!!

Image

yang ni  memang sangat betullah

LAGIdeymm..yang ni sape tak nak..haha

Buat parti politik yang masih kekal sebagai kerajaan, jadilah kerajaan yang telus. Kalau tak nak tukar politik kerajaan tak mengapa tapi sekurang-kurangnya tukarlah cara berpolitik. IM4U 😉

The Perks of Being a Wallflower

Assalamualaikum and hye!

I managed to read the novel after watching its film. Some people might ask “Why did you still read the novel if you already knew the end of the story?”. Well, it’s not the end that matters, it is the plot of the story that motivates me to read. Not just simply watch the movie. It’s a very good book. Undeniable.

IMG_20130428_150332le book

IMG_20130502_213736I even found my friend’s birthday, 16th June. Happy birthday in advance Atiya Iman

IMG_20130506_211204Even if we don’t have the power to choose where we came from, we can still choose where we go from there. Well said…

The saying makes me remember one nice quote I found while carelessly browsing on facebook.

“Some flowers grow best in the sun, while others do well in the shade. Allah always know what is the best for us so, He put us where we grow the best”

Allah put us where we grow the best which means that we don’t have the power to choose where we came from but certainly He knows the best and had put us at our best place so that we could figure out by ourselves to get the best out of us. Simple yet thoughtful.

“Charlie, we accept the love we think we deserve” – Bill, Charlie’s teacher

Beware of false cyber friends

Assalamualaikum dan hai..

Sebenarnya aku macam ting tong sikit semenjak dua menjak abeh praktikum. Rasa macam ‘I got my old life back and don’t want to return to school again’. So, keadaan aku sekarang ni lebih kurang macam menikmati kehidupan lama aku kembali di hostel – dapat tidur cukup, tak yah buat rph, tak yah buat abm, tak yah latih budak main bola baling dan blablabla. Dan yang paling penting aku dapat menikmati kehidupan siber aku seperti biasa. Ouh..untungnyaa..

Sepanjang praktikum sebulan, aku jarang dapat online sepuas-puasnya. Kalau online pun sekadar cilok-cilok sahaja. Tak mampu untuk online sampai lebam. Mohon jangan ikut tabiat ini. Tatkala aku kembali ke hostel, aku pun well..macam biasa, dapat online ikut suka hati aku. 

Disebabkan aku jarang online jadinya aku tak ambik kisah sangat kat social-social network (tetiba aku rasa bongok taip macam ni) ok la aku tukar, social networking sites seperti facebook, instagram, twitter dan seumpamanya. So hari tu bila aku bukak facebook, banyak la friend requests dari manusia yang aku tak berapa nak kenal.  Kalau yang kenal tu tak ada masalah tapi yang manusia aku tak berapa nak kenal tu yang masalah. Aku kalau bab nak accept friend request dari manusia yang aku kurang kenal agak payah. Sebelum terima jadi kawan aku, aku akan bukak dulu gambar2 untuk kepastian. Gambar ni pun satu hal. Ada pulak yang jenis tak reti nak letak gambar sendiri. Letak gambar kartun la, megatron la, spiderman la. Kalau aku kenal, memang aku accept atau add friend. Kalau tak, memang aku ignore. 

friend request yang mengarutkalau nak accept, tengok jugak kat mutual friends. Kalau banyak dan kau kenal boleh la nak accept. Tapi aku ada je yang mutual friends ramai tapi dah aku tak kenal buat apa nak accept. Gambar pun takdok. Sapekebende pun tak tau.

Apa yang aku nak cakap kat sini, kalau nak accept friends kat facebook or any other social networking sites, make sure siasat dulu latar belakang orang yang add kau tuh. Please don’t just simply accept some good-looking and beautiful person to be your friend. Lebih baik tengok dulu gambar-gambar dalam album. Kot2 kau dah lupa kawan kau time sekolah dulu. Mane nak tau. Tetiba yang selebet jadi hemsem, yang cute jadi gwiyomi. Gituh.

Lagi satu, orang yang add tu pulak janganla dok letak gambar-gambar kartun ke, megatron ke, spiderman ke apa. At least letak la satu gambar muka ko setempek kat facebook tu so that orang tu buleh tau sapa dia. Aku tau muka kau cantik/hensem tapi kalau tak de pengenalan diri tak guna jugak. Payah orang nak kenal. 

Aku cakap bukan sebab apa. Aku tengok dah ramai sangat yang kena tipu kat facebook. Tak kisah la lelaki atau perempuan. Dua-dua tak terkecuali tapi yang selalu jadi mangsanya adalah perempuan di mana pemangsanya adalah lelaki atau sebaliknya atau kedua-duanya sekali. 

Jangan ada friends yang beribu-ribu tapi kau tak kenal pun. Lebih baik friends yang sikit tapi kau kenal setiap friends yang di’accept’. 🙂