Percanggahan pendapat

Pernah dengar perkataan versatile? (atau dalam bahasa melayunya serba boleh) Lagi satu, pernah dengar ungkapan bahasa inggeris ‘Jack of all trades but master of none’?

Perasan tak apa yang tak kena dengan dua perkataan tu? Bila aku teringat perkataan versatile, otak aku secara automatik akan antonimkan perkataan versatile tu jadi jack of all trades but master of none. Aku pun tak tahu kenapa buleh jadi macam tu.

Speaking of both words, maksud versatile tu of course la serba boleh. Dah terang-terang ada dalam bahasa Melayu. Maksud jack of all trades but master of none tu pulak bermaksud seseorang yang pandai banyak benda tapi tak ada satu benda pun yang dia faham atau buat secara mendalam. Pendek kata hanya tahu secara surface saja.

Dalam erti kata lain, versatile dan jack of all trades but master of none adalah satu persepsi yang berbeza. Versatile mungkin kedengaran lebih positif tetapi jack of all trades but master of none tu ibarat satu ungkapan yang mematikan hujah-hujah orang versatile. Betul? Aku rasa kalau orang yang cipta perkataan versatile dan orang yang cipta istilah jack of all trades but master of none tu berjumpa mesti bergaduh.

bergaduhlah korang

Mana tak nya, sorang kata orang yang banyak kemahiran tu versatile. Sorang lagi kata jack of all trades but master of none. Aku pasti ada percanggahan pendapat yang hebat. Tapi kalau dah orang tu terrer dalam semua benda nak buat macam mana. Dah tuhan nak bagi kat dia. Kita yang tak berapa nak ada kemahiran ni cubalah mantapkan lagi kemahiran yang kita ada. Tak kisah la kemahiran apa sekalipun. As long as kita rasa benda tu boleh jadi trademark atau kelebihan yang boleh kita tonjolkan.

Kadang-kadang aku rasa penggunaan jack of all trades but master of none tu terjadi disebabkan oleh rasa jeles kat orang versatile. Nak kutuk gila-gila tak buleh. Tu yang buat ungkapan macam tu. Sindiran secara ilmiah orang kata. What say you?

Dan carilah (pahala) negeri akhirat dengan apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu, tetapi janganlah kamu lupakan bahagianmu di dunia dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berbuat kerosakan”

[Surah al-Qashash (28):77]

Advertisements